KIFFA
Torsdag 27/6-2019 20.00

Jag och Kiffa, av rasen Saluki, är ute hos hästarna i stallet i Tavastboda, när Kiffa ska hälsa på Fjalar (islandshäst) får hon elstöt av elstängslet, hon får panik och springer som ett jehu upp på berget och längts upp i hästhagen, där ser Olle och Kristina henne, de ser inte åt vilket håll hon rusar.

Jag ropar och letar i dryg en timme och sedan lägger jag upp att hon är borta i ”Hundägare i Värmdö” på Facebook, för jag tänker att någon kanske har sett henne. Jag anmäler också till Polisen att hon är borta. Ganska fort kontaktar Josefine mig via FB och kommer och letar med en kompis. Jag letar nära där hon försvann eftersom jag hört att hundar alltid kommer tillbaka där de försvann, Josefin och kompisen letar större område. De sparar också en karta över hur de gått som de skickar till mig*.

Vi letar långt in på natten och jag stannar kvar hela natten vid stallet, lägger ut Kiffas bilfilt på ena sidan stallet och min tröja* på andra sidan. Jag tror att hon ska komma under natten, men det gör hon inte. Jakob kommer på fredag morgon och nu kunde jag och han turas om att leta, och att vara vid stallet. Det ansluter fler till söket, genom olika FB-sidor spreds det, både lokala på området och andra nationella som ”Missing dogs”, ”Bortsprungna hundar” osv. Christer Edling, uppfödaren, gjorde inlägg om att hon var försvunnen på de olika Saluki sidorna.

Det ansluter många till söket och tack vare att jag fick låna en bra karta av Kristina och Olle över området kan jag dirigera söket åt olika håll, de som sökt rapporterar vad de sett, iakttagelser till mig. Flera spelar in hur de har gått på mobilen och skickar karta. Vi vet inte vilket håll hon sprungit åt och det finns jättemycket skog och ställen som hon kan ligga och trycka på. Ingen har sett henne. Ingen av grannar eller boende nära Tavastboda.

Jag får tips att söka id-hund, sökhund och ringer samt messar alla i Stockholmsområdet, den enda som svarar är på väg till Norrbotten för att hålla kurs.Vi söker vidare, turas om att hålla vakt vid stallet och att skanna av olika stråk. Josefine tycker att hon ser en svart hund när hon står på andra sidan Tavastbodaviken. Vi söker i det området, ser och eller hör inget. Jag blir alltmer orolig, på lördag får jag tag i en idhundförare som kommer, men när jag frågar om hon är ansluten till Idhund.se, vill hon inte ta söket och drar iväg. Förvånad och lite chockad står jag där.

Benny Wallin tipsar om en sökhundsförare från Värmland, Magnus Bergström, Sökhund Land och Vatten, jag söker honom, det tar ett tag innan han kan svara, han kollar med kollegor i Roslagen och Tullinge men ingen kan komma. Vi bestämmer att han ska komma och han är framme på lördag kväll vid skymningen med sina båda hundar. Efter lite mat går vi igenom var han ska söka, det är åt två håll hon kan ha dragit iväg. Jag tror att hon sprungit mot Stavsnäs för åt andra hållet är det kohagar med elstängsel. Han går ditåt och Maja (sökhunden) markerar vid en sjö.

Söndag morgon. Eftersom Magnus och sökhundarna börjar söka nära stallet, och inte ska störas, börjar jag skicka medhjälpare längre bort för att ringa in var Kiffa kan vara. När Jakobs Pappa och Sofia ansluter söker de igenom Barndalen, där får de äntligen napp, hon är sedd! Lördag kväll vid kl 24, ser de henne när hon nere och dricker i sjön, närmar sig, men när de ropar* sticker hon som ”en avlöning”. Nu vet vi hon lever och är inte skadad! Hela söndagen är det folk som letar och frågar boende om hon är sedd, lappar sätts upp med bild och telefonnummer. Vi tänker att nu under söndag natt ska vi hitta henne. Roland och Sofia vaktar vid stallet. Jag tar en position där sökhunden Maja hittat Kiffas bajs. Ordentligt klädd med myggmedel och termos, Kiffas favoritleksak, fäll, mat, sitter och väntar.

Halv ett på natten ringer Magnus som har en position på ett berg närmre stallet. Han har sett henne på 10 m! Han lyser på henne med en stark ficklampa i mörkret för att se om det är hon. När hon ser honom, tar hon några långa skutt och är borta. Jag kommer dit och lägger ut hennes fäll och mat. Sitter på vakt hela natten och hoppas att hon ska komma tillbaka. Vi väntar på att det ska bli ljust för att söka av området där hon är sedd. Grill och korv ordnas för att sprida en god lukt.

När det ljusnat går jag en runda där hon är sedd men ser inget. Magnus söker av med Maja. Sofia kommer med frukost till mig och kaffe.

Halv sex ringer det, hon är sedd i Stavsnäs vid macken! Roland skyndar dit med bilen och hejdar en buss. Jag hämtar bilen, åker mot Stavsnäs men innan jag hinner dit ringer det igen, i måndagsmorgontrafiken på Stavsnäsvägen galopperar Kiffa jämte bussen i riktning hemåt, tydligt sikte hem. Hon har bestämt sig.Det ringer, hon är sedd när hon tar av från Stavsnäsvägen mot Fågelbro, jag åker dit, Roland åker till Strömma kanal som är enda stället hon kan ta sig över vidare mot Gustavsberg. Jag har väckt Jakob som åker buss till Strömma.

Nytt samtal, hon har sprungit över vägen ner mot Strömma kanal på en avtagsväg. Bee Thalin som fått samtal av sin syster, som satt på bussen och såg Kiffa. Bee har anslutit till och får en av mina visselpipor*. Hon springer före mig ner mot kanalen och visslar, visslar, visslar.

Jag får en ingivelse att gå tillbaka mot Stavsnäsvägen, och där kommer Kiffa från Fågelbro, mitt på vägen, jag räcker upp armarna och stannar trafiken, mitt på vägen, säger hennes namn, hon känner igen mig och kommer och ylar lägger tassarna om min hals och jag gråter av lycka!! Bee kommer med köttbullar till Kiffa och vi har henne!

Magnus kommer precis med bilen. Vi åker till Strömma där Jakob och Roland står, äntligen är flocken samlad. Lycka och glädjetårar! Magnus filmar när Kiffa hälsar på Jakob i bilen. I bilen på vägen till stallet somnar Kiffa i Jakobs knä. Klockan är 8 på måndag morgon. Vi åker alla till stallet där Sofia väntar och gör en avcheckning. Åh vad skönt det är att Kiffa är hittad! Nu blir det sova, för jag har inte sovit nästan alls i 3,5 dygn.

Tack alla som hjälp till det har varit ett stort stöd!

Kiffa Al Sadaqa Bint Ismah

Magnus Bergström, Sökhund Land och Vatten

Kiffa är hittad! Trött och lycklig i Jakobs knä.

Trötta och lyckliga är vi, gänget som var med på slutspurten, framför stallet.